Faller elfel inom undersökningsplikt?

2017-09-05 i Köplagen
FRÅGA
Hej!Vi har köpt en bostadsrätt, delvis renoverad. Vi tittade på den med mäklaren. Köket är helrenoverat. Vi missade då att se att två kontakter i köket är ojordade, den vid diskbänken Bla.Vi tog dit en elektriker för att få ett kostnadsförslag och då upptäcktes att det är elfel i hela lägenheten. Vi vet att vi har undersökningsplikt men hur skulle vi kunnat upptäcka detta? Ska man verkligen skruva loss vägguttagen och dra fram spisen för att kolla hur det är kopplat. Installationen på balkongen va livsfarlig så den kabeln klippte elektrikern direkt och sa att den elektrikern som gjort detta borde bli av med jobbet. Enligt säljaren är det en kompis som fixat elen men vi misstänker att säljaren själv fixat elen. Vem är ansvarig?Se elbesiktningen nedan Kök Diskmaskinsuttag placerat bakom diskmaskinen, ska sitta i skåpet under diskho.Spisfläktskabel klämd bakom ventilations anslutning, fel typ av kabel. Uttag ovanför diskbänk skall vara jordad. Blandade uttag jordat och ojordat Jordade uttag utan inkopplad jord. Häll och ugn fel installationskabel, lös dosa och kablar.Hall Blandade uttag jordat att ojordatJordade uttag utan inkopplad jordSovrum Blandade uttag jordat och ojordat Jordade uttag utan inkopplad jord Vardagsrum Blandade uttag jordat och ojordat Jordade uttag utan inkopplad jordFörråd Blandade uttag jordat och ojordat Jordade uttag utan inkopplad jordBalkongOjordad matning Fel inkopplad matning, klämda kablar fel kablar använda.
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till oss på Lawline!

Tolkning av ert fall

För köp av bostadsrätt gäller köplagen. Lägenheten ska stämma överens både med vad parterna avtalat och vad köparen har rimlig anledning att förutsätta om lägenhetens skick (17 §). Om lägenheten avviker från detta har köparen rätt till åtgärdande av felet eller ersättning för att själv åtgärda felet (34 §).

Denna rätt bortfaller om felet faller inom säljarens undersökningsplikt (20 §). Undersökningen omfattar enligt lagförarbetena allt man kan se, höra och känna lukten av utan att behöva lyfta på plankor etc. Det är inte självklart huruvida detta fel faller under er undersökningsplikt eller ej. Man å ena sidan hävda att ni borde reagerat på att elutagen var ojordade och därmed tagit en sakkunnig för att undersöka mer innan köpet. Å andra sidan kan det hävdas att många lägenheter, speciellt äldre, har ojordade uttag och att detta i sig inte är någon anledning att misstänka vidare fel i eldragningen. Det hjälper om ni kan få ett expertutlåtande om detta. Dessutom kan ni hävda att denna kunskap, även om den talar emot er, är för detaljerad för att falla inom en lekmans undersökningsplikt.

Er undersökningsplikt bortfaller om ni kan visa att det faktiskt var säljaren själv som utan lämplig kompetens gjorde elinstallationerna eller om säljaren av annan anledning var medveten om att eldragningen var felaktigt utförd (se. NJA 2007 s. 86 "motocrossbanefallet").

Vad ni kan göra

Ni kan skriva ett email till säljaren där ni kräver att få felet avhjälpt. Elektrikern har hittat massor av fel med elen som måste åtgärdas och om säljaren själv eller säljarens vän gjort eldragningen, borde ni blivit upplysta om detta. I andra hand borde ni i vart fall bli avhjälpta eftersom ni hävdar att felet ändå inte faller inom er undersökningsplikt. Då har ni rätt till avhjälpande oavsett säljarens onda eller goda tro om felets existens.

Om säljaren inte går med på era krav och ni inte kan förlikas om t.ex. hälften var, kan ni gå till domstol med fallet genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Om ni behöver hjälp med detta eller med någon annan del i processen, kan ni kontakta vår juristbyrå här.

Hoppas det besvarar er fråga. Tveka inte att höra av er till Lawline igen i framtiden! Prova gärna vår expresstjänst!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1442)
2021-11-30 Får jag häva köpet på grund av försening?
2021-11-30 Risken för varan vid transport
2021-11-30 Uteblivna fälgar vid köp av bil m.m.
2021-11-29 Kan jag kräva att säljaren står för reparationen av en begagnad bil?

Alla besvarade frågor (97581)