Faderskapstest bevisar faderskap - gemensam vårdnad?

2017-04-23 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Kan modern neka till att skriva på papper om gemensam vårdnad? Även om man tar faderskapstest som bevisar att barnet är pappans som vill ha delad vårdnad. Föräldrarna skall gå isär.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det faktum att ett faderskapstest bevisar att mannen är biologisk far till barnet gör inte att han har rätt att få gemensam vårdnad. Om modern har ensam vårdnad och vill fadern få en ändring i vårdnaden får han vända sig till domstol som får avgöra vad som anses vara barnets bästa. (6 kap. 5 § FB) Vid bedömningen av om vårdnaden ska vara gemensam ska domstolen särskilt beakta föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet.

Modern har ingen skyldighet att skriva på papper om gemensam vårdnad men om rätten beslutar att gemensam vårdnad är det bästa för barnet har hon skyldighet att rätta sig efter domstolens dom.

Hoppas detta besvarade din fråga, om inte är du varmt välkommen ett återkomma!

Med Vänlig Hälsning

Felicia Lundgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (860)
2021-09-03 Kan en förälders umgängesrätt stoppa den med ensam vårdnad att flytta med sitt barn?
2021-08-31 När kan man ändra vårdnad och när har man rätt till underhållsbidrag?
2021-08-31 Gemensam vårdnad när en av vårdnadshavarna flyttar utan samtycke
2021-08-25 Om pappan vill ha gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (95749)