Faderskapstest

2017-07-10 i Barnrätt
FRÅGA
Hej!Jag skrev på faderskaps test efter att sonen som jag och min dåvarande sambo fick sen efter det så kom det fram att jag inte kunde vara pappa till barnet och jag har fått det svart på vitt att så är fallet men den biologiska pappan vill inte lämna något och jag vill inte vara juridiskt bindande till barnet. Vad gör jag?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Som jag har uppfattat din fråga så gäller det om den påstådda biologiska pappan måste göra ett faderskapstest mot sin vilja.

Enligt 3 kapitlet 5 § föräldrabalken (FB) kan fastställande av faderskap väckas av barnet eller av modern om hon har vårdnaden om barnet. Rätten ska enligt 3 kapitlet 9 § FB i de fall talan väcks av barnet eller modern, se till att frågan om faderskapet till barnet blir tillbörlig utredd. Detta innebär att rätten kan kräva att ett faderskapstest ska göras.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94271)