Få beviljat studieuppehåll med platsgaranti för att öva inför högskoleprovet?

FRÅGA
Hej! Läser för närvarande lärarprogrammet, men önskar studieuppehåll. Detta, eftersom målet är att satsa på högskoleprovet inför antagning av psykologprogrammet. Inför ett beviljat studieuppehåll med platsgaranti krävs särskilda skäl, såsom: vård av barn, militärutbildning eller studentfackliga uppdrag. Inga av dessa stämmer överens i mitt fall. Hur går jag tillväga?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Genom att ta studieuppehåll kan du vara borta från studierna en period och göra något annat, exempelvis som i ditt fall studera inför högskoleprovet.

Det finns inte mycket reglerat om denna situation i lag, men det som ändå kan bli aktuellt i ditt fall är det som finns reglerat om studieuppehåll i 7 kap. 33 § högskoleförordningen. En student har då rätt att ta studieuppehåll om det finns särskilda skäl och då behålla sin plats på programmet/kursen. Detta är däremot inte uttömmande och högskolor kan även ha andra krav för beviljande av studieuppehåll med platsgaranti.

Det du borde göra är att vända dig till studievägledaren för ditt program och diskutera frågan med studievägledaren.

Hälsningar

Daniela Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (235)
2019-09-18 Vad kan jag göra om min son blir mobbad i skolan och skolan inte gör något och behöver jag betala något som min son gjorde sönder i skolan?
2019-09-12 Vad kan man göra för att få en skola granskad när Skolinspektionen inte går med på det?
2019-09-11 Får lärare omhänderta elevs mobil?
2019-08-31 Vad jag kan göra när min autistiske son inte får det stöd han behöver i skolan?

Alla besvarade frågor (73009)