Ersättning vid patientskada

FRÅGA
Jag vill anmäla Dr. Jag är känd patient på V.C med diagnos Kärlkramp.Den 2018 01.19 bokar en tid.Jag har sedan två veckor blivit andfådd bröst smärtor vid ansträngning.Två veckor försämrad andning.De berättar jag för Dr min kärlkramp och att jag är stentat fler år tillbaka.Jag skickas för lungor röntgen.18.01.22. DR ringer informera mig att allt är ok.Jag ställer en fråga till dr om det är ok !varför orkar jag inte gå 100m. svarar allt är ok.Jag bokar en tid den 10.02.27 Klinik.Under dagar som går min situation försämras.Bröst smärta kommer oftare.18.02.13 Jag besöker VC till ssk för diabetes.Jag berättar om min bröst smärta kärlkramp.Jag får ingen hjälp enkla råd om fisisk aktivitet.18.02.27 besöker jag K berättar för Dr. mina besvär med andning andfådd bröst smärtan.Dr beställer en arbets EKG på sjukhus.Arbetsprov EKG 18.03.19.Jag orkar cykla 5 min.Dr kardiolog konstaterar direkt att det finns förändringar i hjärtat.Jag flyttas till akuten sen är jag inlagt på kardiologen.18.03.22 görs en kranskärlsröntgen.Jag får besked om by-pass och har för tur för operation.Jag bedöms som livs hotande fall.10.03.30 är jag opererad.Hur tänkte Dr?mitt liv var i fara i flera veckor.Jag fick lida i flera veckor innan jag fick hjälp i sista ögonblicket.Jag kunde dö när som helst på grund av Mortes har dåligt kompetens.Jag vill kräva skadestånd.
SVAR

Hej och tack för att du ställer din fråga till Lawline!

Jag kan tyvärr inte säga hur mycket ersättning du kan få utifrån din skada, utan jag kan endast svara på var du kan vända dig för att få en bedömningen av din patientskada och därifrån få en eventuell ersättning.

Försenad/felaktig diagnos och medföljande smärta och förvärrade symptom är en patientskada som patienten kan få försäkringsersättning för. Bestämmelserna om b.la ersättning för patientskador hittas i patientskadelagen.

Har den felaktiga/försenade diagnosen skett under behandling hos en vårdgivare som finansieras av landstinget omfattas du som patient alltid av en försäkring hos Löf, landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, vars uppdrag är att utreda och ersätta sådana patientskador. Även privata vårdgivare som har vårdavtal med ett landsting eller en region omfattas av denna försäkring. Till Löf kan du anmäla en patientskada via deras hemsida, den hittar du här.

De privatpraktiserande vårdgivarna utan vårdavtal är istället försäkrade hos privata försäkringsbolag och har en skyldighet att upplysa dig om vilket försäkringsbolag det är.

Nästa steg för dig är alltså antingen att anmäla en skada till Löf, eller att ringa upp din privata vårdgivare och få information om vilket försäkringsbolag de har.

Med vänliga hälsningar,

Filip Westling
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hälso- och sjukvård (220)
2020-07-29 Kan man bli av med läkarlegitimation pga. grovt vapenbrott?
2020-07-28 Bristfällig sjukvård - vad ska man göra?
2020-07-23 Hur spärrar jag min journal?
2020-07-14 Är jag tvungen att genomföra ett tandläkarbesök?

Alla besvarade frågor (82640)