Ersättning vid övertagande av hyresrätt
Hej, Jag och min sambo håller på att separera och vi äger en hyresrätt tillsammans (båda står på kontraktet). Jag vet att den som har mest behov av lägenheten får den vid en bodelning, men jag har en fråga angående det. Om vi skulle göra en bodelning och vi säger att han skulle ha mest behov av lägenheten, skulle jag då få ersättning av honom då?
Sambolagen säger såhär:
"Den som övertar bostaden enligt första stycket skall ersätta den andra sambon för bostadens värde. Det får ske genom att bostadens värde avräknas vid bestämmandet av sambornas andelar i bodelningen, om den som lämnar bostaden kan tillgodoses på det sättet. I annat fall skall vad som fattas betalas med pengar. Ställs godtagbar säkerhet för betalningen, kan sambon få skäligt anstånd med denna."
Men gäller detta även vid hyresrätt och när båda står på kontraktet? Har försökt läsa mig till svar men förstår inte riktigt hur allt går till.
Är en civilrätts process något man gör för att se vem som har mest behov av bostaden i alla fall och som jag tididgare frågat, får jag ersättning ifall min sambo skulle ha mest behov av lägenheten och tvärt om?
Tacksam för svar!
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. När sambor flyttar isär, så upphör samboförhållandet (2 § sambolagen). Efter en separation kan en sambo påkalla bodelning. Bodelning mellan sambor är en rättighet, och inte som mellan makar, en skyldighet. Ni som sambor kan undgå att begära bodelning och istället komma överens enligt era önskemål. Vill en sambo att bodelning ska ske, så måste en begäran om bodelning framställas senast ett år efter att samboförhållandet upphört (8 §).
Vid en bodelning ingår de tillgångar som fanns den dagen då samboförhållandet upphörde. Tillgångar och skulder som uppstått efter denna dag, är undantagna från bodelningen. Det är enbart samboegendom som ingår i bodelningen (8 §). I samboegendomen ingår sambornas gemensamma bostad och bohag, om inte de gjorts till enskild egendom genom exempelvis gåva (3 och 4 §§). Samboegendomen måste även vara förvärvad i syfte att ni gemensamt ska använda den. Detta innebär att egendom som ni själva ägde innan samboförhållandet är som huvudregel inte samboegendom.
Om bostaden är anskaffad för gemensam användning och därmed är samboegendom gäller följande. När samboförhållandet upphör ska den sambo som bäst behöver bostaden, överta bostaden. Ett övertagande måste anses som skäligt (16 §).
Om bostaden inte är samboegendom gäller, precis som du nämnde, att den sambon som har störst behov av bostaden, får överta bostaden (22 §). Om inga gemensamma barn finns så kan ett övertagande endast ske om synnerliga skäl finns. Det måste föreligga mycket starka skäl av social natur för att ett övertagande ska vara berättigat. Det stycke du hänvisade till i din frågeställning, berör i första hand bostadsrätter. Beträffande hyresrätter, så föreligger det ett problem med värdet av sådan typ av bostad. Grundprincipen är att en hyresrätt inte kan åsättas något värde. Detta hänger samman med förbudet att erlägga vederlag vid upplåtelse eller överlåtelse av en hyresrätt. Det är således förbjudet och straffbart att betala en ersättning när en hyresrätt ska upplåtas eller överlåtas (12 kap. 65 § jordabalken). Den som utger en ersättning till andra sambon vid övertagande av hyresrätten, riskerar att förlora hyresrätten. Observera att förbudet mot ersättning vid övertagande av hyresrätt gäller oavsett om bostaden är samboegendom eller inte.
Om du och sambon är oense om bodelningen, kan en bodelningsförrättare anordnas efter en ansökan hos domstolen (26 § sambolagen). Om delade meningar råder kring vem som har störst behov av hyresrätten, så kan ni låta domstolen avgöra saken.
Slutligen så avråder jag dig från att ge eller ta emot ersättning för övertagande av hyresrätten. Det är mer gynnsamt om du och sambon på ett annat sätt försöker komma överens om en egendomsfördelning som tillgodoser era önskemål.
Vänliga hälsningar,