Ersättning för arbete på sambos fastighet

2017-09-14 i Avtal
FRÅGA
Hej!Min f.d. sambo köpte, under tiden vi var sambo, ett hus på annan ort som vi tillsammans totalrenoverade från grunden. När förhållandet tog slut sa sambon att jag skulle bli ersatt för mitt arbete med renoveringarna men detta har inte hänt. Vad har jag för rättigheter?Vänliga hälsningar
SVAR

Hejsan och tack så mycket för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Relevant lagstiftning att kika på är Jordabalken, Sambolagen och eventuellt Avtalslagen.

Det finns ett liknande fall som avgjordes år 1986 av Högsta Domstolen (NJA 1986 s.513). De ansåg att såvitt det inte kunnat visas att det arbete denne lagt ned inte hade varit av gåvoavsikt vid tiden för arbetets utförande så kunde arbetet inte heller anses vara annat än gåva till den fastighetsägande sambon.

Vad det innebär för dig är att om du inte kan visa att det arbete du har lagt ner på din f.d. sambos hus inte var av gåvoavsikt så kan du inte heller få ersättning för arbetet. Det betyder att du behöver bevisa att din f.d. sambo har uttalat sig att du ska få ersättning för arbetet och även uttalat sig om vad för specifika arbeten du ska få ersättning för.

Jag hoppas detta hjälpte dig och om du vill ha mer hjälp för att ta reda på dina rättigheter i situationen så är du välkommen att kontakta oss på Lawline för fortsatt vägledning. Detta gör du enklast genom att klicka på länken nedan.http://lawline.se/boka

Med vänliga hälsningar

Binh Tran
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1510)
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?
2021-07-13 Skyldighet att ta emot återbäring av deposition i kontanter?

Alla besvarade frågor (94234)