FrågaSTRAFFRÄTTÄrekränkning, 5 kap. BrB18/04/2018

Enskilt åtal i förtalsmål

Hej,

Jag har just genomgått det som måste varit en av historians mest fruktansvärda skillsmässor, med en 4 årig barn. Min ex fru har lämnat mig, jag är schweizare och hela mitt sociala nätvärk består än så länge av hennes familj och vänner. Hon sprider fruktansvärda lögner om mig. Bl.a. att jag trakasserar henne, förolämpar henne och tom har varit otrogen upprepade gånger med prostituerade. Vilket hennes familj och vänner tror på och dom stötter bort och isolerar mig. Dom vägrar umgås med mig. Jag är även rädd att dom sprider lögner till våran gemensama son, det har hänt minst 1 gång. Hur står mina chanser att vacka åtal för förtal för att få henne att sluta och kunna bevisa (mest till våran son), att hon ljuger?

Tack för hjälpen!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga aktualiserar huvudsakligen brottsbalken (BrB) och rättegångsbalken.

För en mer utförlig redogörelse kring förtalsbrottet hänvisar jag till en av mina tidigare svar, se länken nedan.
https://lawline.se/answers/fortal-genom-lamnande-av-uppgift-i-bok

Förtalsbrottet regleras i 5 kap. 1 § BrB. Enligt min bedömning har din före detta maka med all sannolikhet gjort sig skyldig till förtal genom att sprida falska uppgifter om dig som utpekar dig som brottslig och klandervärd.

Förtalsbrottet omfattas dock som regel inte av allmänt åtal, något som framgår av 5 kap. 5 § BrB. Detta innebär att du som målsägande, eller brottsoffer, i princip garanterat kommer behöva väcka åtal själv utan stöd av åklagare. Detta är onekligen ett stort hinder. Först och främst skulle du behöva inge en stämningsansökan till domstolen enligt 47 kap. 2 § RB. Nästa steg efter det är att bevisa att din före detta maka faktiskt har spridit uppgifterna och att de haft den innebörden du påstår. Detta kan vara mycket svårt, men beror förstås på hur starka bevis du besitter.

Som du säkert förstår är det inte helt lätt att driva sin egen talan i domstol, och än svårare att faktiskt vinna framgång. Du har självklart möjligheten att anlita en jurist som ombud, men det kan komma att bli kostsamt. Jag skulle rekommendera dig att, om du känner att du verkligen måste bli rentvådd, kontakta en yrkesverksam jurist och få dennes syn på saken.

Jag hoppas att mitt svar var till hjälp!

Med vänlig hälsning

Magnus GustafssonRådgivare
Hittade du inte det du sökte?