Enskild egendom - gåva

FRÅGA
Hej.Jag och sambon ska gifta oss senare i vår. När min farfar gick bort för flera år sedan fick min pappa ut en del av sitt arv i form av aktier. En del av dessa aktier gav min pappa bort till mig direkt. Räcker det med ett gåvobevis eller kopia på testamente/bouppteckningen där det framgår att dessa aktier är en gåva till mig från min pappa, för att de ska räknas som enskild egendom och inte ingå i bodelningen vid en ev skilsmässa? Eller MÅSTE jag skriva ett äktenskapsförord och speca vilka aktier som är enskild egendom när jag går in in äktenskapet för att inte riskera att behöva ge bort hälften vid en skilsmässa?
SVAR

Hej,

Tack för att du har valt att vända dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser om makars egendom och hur den ska fördelas vid en eventuell skilsmässa finns i Äktenskapsbalken, vilken du hittar här.

Vid en skilsmässa ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (se här). I en bodelning ska makarnas giftorättsgods ingå (se här) och giftorättsgods är den egendom som inte är enskild egendom (se här). Enskild egendom i sin tur är bland annat sådan egendom som till följd av äktenskapsförord är enskild, egendom som en make har ärvt och som enligt testamente av arvlåtaren ska vara mottagarens enskilda och egendom som en make har fått i gåva av någon annan än den andra maken med villkor att egendomen ska vara mottagarens enskilda. (se här).

Jag har tolkat din fråga som att det är det din farfar som har testamenterat bort aktierna till din far som sedan har överlåtit en del av dessa aktier till dig i form av gåva. I sådant fall ska det framgå av gåvobrevet från din far att aktierna ska vara din enskilda egendom för att de ska vara undantagna en bodelning. Om det inte står i gåvobrevet att egendomen ska vara din enskilda är det återstående alternativet, för att säkerställa att aktierna inte tas med i en eventuell bodelning, att ni upprättar ett äktenskapsförord där ni skriver att aktierna ska vara enskild egendom.

Skulle ni behöva hjälp med att upprätta ett äktenskapsförord kan ni boka tid hos en erfaren jurist direkt på http://lawline.se/boka, alternativ genom att klicka på knappen till höger.

Med vänliga hälsningar,

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll