Enskild egendom eller giftorättsgods

2017-08-09 i Bodelning
FRÅGA
Min man och jag har varit gifta i 4 år. Han har ett pensionskonto från tiden då han var elitidrottare där hälften av hans lön sattes in varje månad. Vi lever dock delvis på de pengarna idag. Ska det kontot ingå i bodelningen eller räknas den som enskild egendom?Med vänlig hälsning, Linnea
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline.

Äktenskapsbalken 7 kap.1§ stadgas att all egendom en make äger är giftorättsgods, såvida den inte är enskild egendom.

Enskild egendom är enligt Äktenskapsbalken 7 kap. 2§ egendom som gjorts enskild genom äktenskapsförord, egendom som en make fått i gåva, genom testamente eller arv med villkor att denna ska vara egendom eller liknande.

I ert fall tyder ingenting på att något av ovan skett, egendomen ska således anses vara giftorättsgods. Vid en eventuell bodelning ska, enligt Äktenskapsbalken 10 kap. 1§, makarnas giftorättsgods ingå. Ni ska alltså dela på dessa pengar vid en eventuell bodelning, såvida äktenskapsförord inte har skrivits om den särskilda egendomen.

Hoppas att svaret hjälpte er, ha en fortsatt trevlig dag.

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95740)