FrågaFAMILJERÄTTBodelning26/11/2013

Enskild egendom, aktiebolag och skulder vid bodelning

Hej! Jag och min man ska skiljas, han bor kvar i vår gemensamma bostad och vi har gemensam vårdnad om våra barn. Bostaden var från början hans enskilda egendom, men han har gett mig halva som gåva. Problemet är att vi inte skrev att min halva skulle vara enskild egendom medans hans halva fortfarande är det. kan jag på något sätt få rätt till hela min halva? 

han driver även ett aktiebolag, där ju jag har rätt till halva hans andel. Nu hävdar han att värderingen som revisionsbyrån har gjort inte stämmer utan han har begärt en ny. Jag anser att datum för värderingen ska sättas till det datum vi bestämde oss för att skiljas. Han anser också att alla skulder ska tas med i värderingen. Men enligt lag ansvarar väl varje make enskilt för sina skulder? jag har ju inte skrivit på något lån i företaget och borde ju således inte behöva räkna ner min andel i firman med storleken på skulden. Eller? 
Han hävdar även att jag blir medbetalningsansvarig på de avgifter som blir på de lån vi har tillsammans på fastigheten när han vill lösa dem för att byta bank. Stämmer det? Det är ju han som väljer att byta bank... Många frågor blev det men jag hoppas på svar. Med vänlig hälsning

Lawline svarar

Hej!

Vad gäller bostaden har du tyvärr ingen möjlighet att hålla din halva av bostaden utanför bodelning, om inte din man går med på det. Om ni inte skrivit äktenskapsförord om att din halva är enskild egendom utgör den giftorättsgods och ska därför ingå i bodelningen, 10:1 Äktenskapsbalken (ÄktB).

Vad gäller aktiebolaget ska värdet av bolaget ingå i en bodelning. Aktiebolag kan värderas på olika sätt, men skulder är något som påverkar värdet av bolaget. Bolagets skulder ska därför tas med när bolaget värderas. Det är sedan nettovärdet av bolaget som ingår i bodelningen.

För att förtydliga: giftorätten innebär inte att du äger hälften av din mans bolag, endast att värdet av bolaget ska ingå i en bodelning och att ni sedan ska dela lika på värdet, se 11:1 och 11:3 ÄktB. Du kan därför inte hävda att skulder inte ska avräknas på din andel, då du inte äger någon del av bolaget. En make har rätt att avräkna alla sina skulder från sina tillgångar i en bodelning, 11:2 ÄktB. Det är nettovärdet på era tillgångar som läggs samman och delas lika. 

Det värde på bolaget, och övriga tillgångar som ni äger, som ska ingå i bodelningen är det värde det hade på dagen ni väckte talan om äktenskapsskillnad, 9:2 ÄktB.

Om du blir medbetalningsansvarig på avgifterna för lånet beror på hur ni löser frågan i en bodelning. Om ni bodelar först och din man övertar fastigheten och lånen är det troligt att han själv får stå för avgifterna. Men om det uppstår avgifter innan ni bodelar och ni båda står som låntagare till lånen så är ni båda ansvariga för att betala dessa avgifter då ni båda är låntagare.

Äktenskapsbalken hittar du https://lagen.nu/1987:230.

Vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000