ensidig ändring av inbördes testamente

2017-07-14 i Testamente
FRÅGA
Kan ett inbördes testamente mellan ett par som inte har samboavtal ändras av den ene utan att den andre får vetskap om detta?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline.

Precis som du säger så har ett inbördes testamente upprättats. Regler kring testamenten och arvsrätt överlag kan vi finna i Ärvdabalken och angående testamenten specifikt i 10 kap. 10 kap 5 § stadgar att ett testamente alltid kan återkallas genom att exempelvis förstöra det eller ändra det. När det kommer till inbördes testamenten däremot så stadgar 10 kap 7 § att ifall någon:

"(...) genom ensidig återkallelse eller ändring av inbördes testamente väsentligt rubbat förutsättningarna för det ömsesidiga förordnandet, är han förlustig sin rätt på grund av testamentet."

Det ovan innebär alltså att ja, den ena parten kan när som helst ändra sin del av det inbördes testamentet men ifall denne gör det och väsentligen rubbar förutsättningarna för det ömsesidiga förordnandet så förlorar denne sin rätt enligt det andra testamentet vilket således gör det nya inbördes testamentet sånär som overksamt.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att mejla oss på info@lawline.se eller boka tid med en av våra jurister.

Mvh,


Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94256)