Ensam ägare på huset men sambo, vem har vilka rättigheter?

FRÅGA
HejJag och min sambo flyttade in i ett hus tillsammans. Han står för lån och äger huset på papper. Vi har 5 barn han 1 jag 2 o sedan har vi 2 tillsammans. Nu säger han att han ska slänga ut mig om 2 veckor o byta lås... vad är mina rättigheter i detta?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att huset införskaffades för gemensamt bruk och att det inte var fråga om att din sambo ägt huset sedan tidigare och ni sedan flyttat dit. Detta gör att huset är att huset är att betraktas som samboegendom, se 3 § SamboL. Det är endast bostad och bohag som kan utgöra samboegendom. Avgörande för om något ska klassificeras som samboegendom är om det har införskaffats för gemensamt bruk det spelar således ingen roll att endast en av samborna betalt för egendomen och ensam står som ägare.

Detta innebär att vid en separation och bodelning ska huset delas mellan er två. Självklar under förutsättning att ni inte har upprättat något samboavtal som anger att huset inte är samboegendom.

Fastän endast en av samborna äger en fastighet finns det inskränkningar i lag som hindrar personen från att göra vad denne vill med bostaden utan den andra sambons samtycke. Detta framgår av 23 § SamboL. En sambo som ensamt äger det gemensamma hemmet får inte utan den andres samtycke exempelvis sälja eller hyra ut bostaden.

Sammanfattningsvis

Om huset är införskaffat för ert gemensamma bruk utgör denna samboegendom och ska ingå i en eventuell bodelning. Vidare finns det lagstadgade inskärningar i en sambos rätt att förfoga över det gemensamma hemmet oavsett om denne står som ensam ägare.

Vänligen,

Jenny Wärnerup
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2392)
2019-09-14 sambor och deras egendom
2019-09-13 Sambo nekas tillträde till bostad, rätt till sina tillhörigheter
2019-09-09 Vad som avses med sambor
2019-09-09 När gäller sambolagen och vad innebär den för det fall vi separerar? Hur blir det om en av samborna dör och personen äger ett hus: måste den andre sambon flytta då eftersom det inte är dennes hus? Blir vårt gemensamma barn ägare? Hur gör jag då om barnet

Alla besvarade frågor (72856)