Ena maken vill inte skriva under bodelningsavtal

2017-12-20 i Bodelning
FRÅGA
Vi har en advokat som gjort ett bodelningsavtal som vi fått skickat till oss.Vad händer om den ena inte kodkänner och skriver under?Min motpart godtar inte resultatet där utgången blev att han ska ge mig pengar för min giftorätt.. delen av huset. Han hade hoppats på motsatsen.!!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Som jag förstår din fråga har du och din motpart anlitat en advokat privat för att få hjälp med bodelningsavtalet. Kan ni inte enas om att följa advokatens förslag kan ni vända er till domstol som utser en bodelningsförrättare enligt 17 kap 1 § äktenskapsbalken. Bodelningsförrättaren ska enligt 17 kap 6 § äktenskapsbalken bestämma tid och plats, samt kalla till bodelningen. Enligt andra stycket samma paragraf bestämmer bodelningsförrättaren det slutliga resultatet av bodelningen om ni inte kan komma överens.

Bodelningsförrättaren har rätt till arvode, vilket betalas av dig och din motpart, enligt 17 kap 7 § äktenskapsbalken. (Om det behövs kan domstol besluta att ersättning för upp till fem timmar av bodelningsförrättarens arvode ska betalas av allmänna medel, se 17 kap 7a § äktenskapsbalken.)

Skulle någon av er vara missnöjd med bodelningsförrättarens beslut går det enligt 17 kap 8 § andra stycket att väcka talan i domstol mot den andra maken. Detta måste göras inom fyra veckor, i samma tingsrätt som utsåg bodelningsförrättaren. Om ingen av makarna väckt talan inom fyra veckor gäller det bodelningsförrättaren har bestämt.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2916)
2021-11-25 Dold samäganderätt – bostadsrätt
2021-11-24 Vad ska ingå i bodelningen?
2021-11-17 Kortvarigt äktenskap och bodelning vid dödsfall
2021-11-11 Hur kan ändringar göras i ett bodelningsavtal?

Alla besvarade frågor (97358)