En ryttares häst skadade min hund, kan jag begära ersättning?

Jag & min 12-åriga halvblinda dvärgpudel hälsade på pappa avlägset i skogen. Min hund är alltid lös där pga hennes lydnad. Pappas väninna kommer oväntat upp på sin häst. Vi pratar utomhus, hunden endast fokus på mig. När väninnan ska rida hem så står min hund i gräset och tittar på mig när hästen lyfter sitt framben och stampar på min hund, skrikandes av smärta ligger hon under hoven på 600 kg häst. Ryttaren försöker snabbt styra undan hästen, och min lilla hund märker när hon reser sig att hon har våldsamt ont. Hästen står en meter bort, och min lilla hund vinglar förvirrat just dit då hästen ÄNNU en gång lyfter benet och stampar på min hund. Följande timmar är horribla. Mot djursjukhus och jag tror hela bilresan att min hund ska dö i mitt knä av inre skador. Efter röntgen och smärtlindring visar det sig att hon har ett par frakturer, men risken för blödning var stor under följande timmar. Då vi omhändertog hunden när hon var 10 så gick det inte att försäkra henne, och därför skulle en natt sluta på 14 000 kronor. Vi fick med tårar i ögonen ta hem henne med smärtlindring och be för hennes liv. Det kostade oavsett 8000 kronor - och vi fick böna&be kliniken om avbetalning pga försämrad ekonomisk situation.

Jag vet att hästen som så brutalt orsakade min hund detta är försäkrad. Om vi inte varit på hemmaplan, eller om min hund på något sätt provocerat hästen, så hade jag inte skrivit detta. Men hon var helt oskyldig. Så kan vi få hästägare att bekosta de 8000? Mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hästägare har till skillnad från hundägare inte strikt ansvar och en hästägare är ansvarig för skador som hästen orsakar enbart om hästägaren varit det som inom juridiken kallas för culpös, det vill säga vårdslös/oaktsam. Ansvaret bedöms enligt allmänna skadeståndsrättsliga principer i skadeståndslagen. Enligt 2 kap 1 § i skadeståndslagen ska den som uppsåtligen eller av oaktsamhet orsakar en personskada eller sakskada ersätta den. Det som föreligger i detta fall är en sakskada (även fastän det är fråga om en hund).

Rent generellt kan det förmodligen inte anses som oaktsamt av ägaren att hästen attackerar hunden. Om ägaren däremot vet att hästen är aggressiv och brukar anfalla och inte har upplyst om detta, samt driver hästen nära hunden, skulle det kunna ligga till grund för ett ansvar.

Av den information som finns i din fråga finns det förmodligen inte grund att framgångsrikt rikta skadeståndsanspråk mot hästägaren. Dessvärre finns tydligen inte några försäkringar heller.


Eftersom hästen är försäkrad ska det nämnas, att flera försäkringsbolag har en olycksfallsförsäkring inbakad i hästförsäkringen, som ersätter skador hästen orsakar. Ersättningsnivåerna i dessa försäkringar är oftast låga jämfört med rena olycksfallsförsäkringar och det kan finnas inskränkningar i villkoren. Men det kan i ditt fall vara värt att se om det finns något olycksfallsskydd i hästens försäkring och om du kan få någon ersättning därifrån.

Jag rekommenderar att du kontaktar personen vars häst vållade skadan för att denne ska undersöka saken, alternativt att du kontaktar dennes försäkringsbolag.

Har du några fler frågor, eller vill du komma i kontakt med någon av våra jurister, är du varmt välkommen att återkomma!

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skadeståndsrätt och Skadeståndssansvar för djurägare? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000