Ekonomiskt stöd och rådgivning

2017-07-29 i EKONOMI
FRÅGA
Hej, min flickvän har precis flyttat in hos mig i Stockholm. Hon har fått uppehållstillstånd och läser SFI 20 timmar/vecka, samt ska börja på Universitet i september med heltidsstudier. Jag arbetar heltid och får lön, men vi tycker det är jobbigt att få ekonomin att gå runt på ett skäligt vis, inte minst att hon behöver känna sig ekonomiskt beroende av mig. Hon har fått svar att då hon inte är asylsökande uteblir ersättning för SFI, och då vi är sambo verkar jag ha skyldighet att försörja oss båda. Eftersom SFI upptar förmiddagarna och hennes heltidsstudier snart börjar, är det mycket svårt att hitta ett passande arbete för att dryga ut ekonomin. Arbetsförmedlingen är inte till mycket hjälp i vår situation. Finns det någon möjlighet för henne att söka ersättning, eller bidrag via någon instans? Vilka alternativ har vi för att underlätta vår situation? Tack för att ni lyssnar
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det är lite svårt att besvara frågor rörande ekonomi, då vi på Lawline framförallt är kunniga inom det juridiska området. Men ett första steg för din sambo bör vara, att upprätta kontakt med kommunen. Där finns ekonomiska rådgivare som kan slussa henne vidare till t.ex. försörjningsstöd eller komma med andra förslag på hur hennes ekonomi kan förbättras genom t. ex. tillgängliga statliga bidrag.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (448)
2021-07-31 Medlåntagare som avlidit
2021-07-29 Vad händer med de skulder man har på en svensk bank om man flyttar utomlands?
2021-07-28 Kan bank neka transaktioner från utlandet?
2021-07-27 Bli revisor trots tidigare brottslighet?

Alla besvarade frågor (94568)