Egenmäktigt förfarande när en bil parkerar på en förhyrd plats.

Hej. Jag har en hyrd parkerings plats som jag betalar för. Ofta händer att någon annan ställer sig där trots att jag själv satt upp extra skyltar, Securitas kommer o sätter en bot på den andres bil. Men nu har många utländska bilar ställt sig där, o Securitas gör inget åt det säger dom. Min hyresvärd säger bara att jag ska sätta en lapp på den parkerade bilen på min plats. Nu är jag jämt orolig när jag är inte är hemma o någon står på min plats när jag kommer hem. Orolig när utländska bilar står där, polisanmälan kan jag inte göra enligt Securitas på dom. Mina frågor är vad mer kan jag göra själv? Kan jag ta detta vidare någonstans? Tack på förhand.

Lawline svarar

Hejsan!

Securitas utlåtande om att polisanmälan inte kan göras är felaktig. En polisanmälan kan absolut göras och jag rekommenderar att du gör det. Personen som tar din parkeringsplats kan dömas för egenmäktigt förfarande enligt brottsbalken 8kap 8§ eftersom denne olovligen rubbar användningen av din parkeringsplats.

Det är visserligen en mindre allvarlig förseelse och kommer antagligen att leda till dagsböter i relation till personens inkomst men det är dock ett betydligt starkare straff än parkeringsböter eftersom det syns på belastningsregistret. Det är emellertid åklagarens plikt att bevisa att brottet har begåtts med uppsåt (avsikt). Detta är förvisso lätt eftersom det brukar stå klart och tydligt att parkeringsplatsen är förhyrd. Jag rekommenderar att du tar kort på bilen när detta händer och ringer polisen. Att det är utländska bilar har ingen betydelse vid brotthänseende.

För framtiden rekommenderar jag även att du lägger något större än en lapp på parkeringsplatsen eftersom en lapp kan man bara köra över. Eftersom det är din parkeringsplats kan du välja att lägga något fastare som exempelvis en kon, eller en stol, eller något dylikt som markerar tydligt att detta är en förhyrd plats.

Du kan köpa en kon för 99kr på Jula eller 19kr på Tress (detta är inte menat för reklam utan endast en rekommendation, det finns andra affärer som kan vara lämpligare för dig).

Länken till Jula
Länken till Tress

Med vänliga hälsningar.

Binh TranRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Stöld och rån m.m., 8 kap BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo