Egendom som ingår i bodelning

2015-12-05 i Bodelning
FRÅGA
HejJag ska gifta mig snart, och undrar om jag behöver skriva äktenskapsförord för eventuella arvKlockarmarkvillaosvEller ingå inte dessa vid eventuell skilsmässa?Jag äger även en bostad idag som köptes i investeringssyfte men senare bestämdes de att vi skulle flytta in. Jag är 100% ägare och betalat allt. Vi har dock flyttat in samtidigt, men syftet var alltså inte sambo vid köp.Om möjligt, kan man få svaren i mer vardagsspråk då jag knappt förstår det ni skriver :p
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att något man ärver inte ska tillfalla ens maka vid en skilsmässa så krävs det att det i testamentet särskilt har angivits att egendomen ska vara mottagarens enskilda. Om det inte framgår så delar ni på samtliga saker som du har angivit i din fråga. Ni delar i princip på allt ni äger.

Det spelar ingen roll om bostaden har köpts i annat syfte än att det ska vara ert gemensamma hem. När ni väl har gift er så delar ni på det. Undantag görs från när du t.ex. ärver något och den som har lämnat dig egendomen vill att det ska vara din enskilda, om någon skänker dig något med villkoret att det ska vara in enskilda eller om ni upprättar ett äktenskapsförord som säger vilken egendom som ska vara enskild (och således inte ingå i en skilsmässa).

Med vänlig hälsning,

Soroosh Parsa
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2671)
2020-11-24 Ersättning för amortering vid bodelning?
2020-11-21 Vilka krav ställs på en bodelning?
2020-11-17 Bodelning av skogsbruksfastighet i samband med att samboförhållande upphör
2020-11-12 Vad innebär enskild egendom?

Alla besvarade frågor (86486)