Efterlevande maken har rätt att få minst fyra prisbasbelopp före arvingar får ut sina arv

2017-07-25 i Make
FRÅGA
Hej vår mor har gått bort och hon hade testamenterat sina pengar till oss 3 barn.Är det sant att min far får alltihopa upp till ett värde av 4 basbelopp och vi får dela på resten?Mor och far var gifta vid hennes bortgång.
SVAR

Hej, och tack för att ni vänt er till Lawline med er fråga.

Den efterlevande maken har alltid rätt att få fyra prisbasbelopp (se ärvdabalken 3 kap. 1 § 2 st). Om er far inte får minst fyra prisbasbelopp när man lägger ihop hans del av bodelningen och hans enskilda egendom har han rätt att få tillgångar ur er mammas kvarlåtenskap upp till ett värde av totalt fyra prisbasbelopp.

Illustrerar med ett exempel. Efterlevande maken får vid bodelningen saker till ett värde av två prisbasbelopp och har enskild egendom till ett värde av ett prisbasbelopp (bodelning 2 prisbasbelopp + enskild egendom 1 prisbasbelopp = 3 prisbasbelopp). Efterlevande maken har då rätt att få egendom till ett värde av ett prisbasbelopp ur den avlidnes kvarlåtenskap för att nå upp till fyra prisbasbelopp. Om den efterlevande maken får fyra prisbasbelopp utan att ta av den avlidnes kvarlåtenskap har den efterlevande maken ingen rätt till kvarlåtenskapen.

Vidare så får gemensamma barn till paret inte ut sitt arv förrän efter att den efterlevande maken avlider (se ärvdabalken 3 kap. 1 § 1 st.).

Hoppas ni har fått svar på er fråga!

Vänligen,

Rebecca Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Make (497)
2021-12-30 Fördelning av arv efter make om det inte finns testamente
2021-12-27 Arvsfrågor inför äktenskap
2021-12-05 Vad händer när en make som står ensam på lånet av den gemensamma bostaden går bort?
2021-11-27 Kan man ärva makes skulder?

Alla besvarade frågor (98494)