Efterarv när styvfar avlider

2017-02-23 i Efterarv
FRÅGA
Vår styvfar har avlidit. När vår mamma avled (som hade fyra barn, men inga gemensamma) så skrev vi fullmakt så vår styvfar fick sitta i orubbat bo. Han har en syster. Hur blir arvet ?
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

I enlighet med 2 kap 1 § Ärvdabalken har den avlidnes bröstarvingar rätt att ärva i första hand. Det råder dock full avtalsfrihet och man kan, precis som ni har gjort, istället välja att låta styvfar kvarsitta i orubbat bo. Detta innebär att det vid styvfaderns död aktualiseras ett så kallat efterarv. Om er mamma hade 4 barn innebär det att varje barn har rätt till 1/4 av de tillgångar hon efterlämnade då hon avled.

För att illustrera detta med ett enkelt exempel kan vi tänka oss att er mamma kvarlämnade tillgångar till ett värde av 100k. Förutsatt att något annat inte har avtalats har varje barn, vid styvfaderns död, rätt att utfå 25k vardera (såsom ett efterarv från er mamma). 100k måste alltså avräknas på styvfaderns kvarlåtenskap innan hans systers arv kan beräknas. Systerns rätt till arv kommer således inte påverka er rätt till efterarv.

Hoppas svaret varit till er hjälp!

Vänliga hälsningar,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Efterarv (793)
2021-08-02 Kan jag testamentera så min makes barn ärver efter mig utan att mitt syskon har rätt till efterarv?
2021-07-29 Hur fördelas efterarvet?
2021-07-29 Särkullbarn som avstår sitt arv till förmån för efterlevande make - efterarvsrätten är en andelsrätt
2021-07-26 Syskons arvsrätt

Alla besvarade frågor (94603)