Dubbelt uppehållstillstånd som flykting?

2017-09-11 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej, Om man har permanent uppehållstillstånd och är status som en flykting i Sverige, kan man få ett annat permanent uppehållstillstånd i ett annat land utan att påverka det första?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Det är svårt att ge ett generellt svar utan att känna till omständigheterna i det här särskilda fallet. Men, det går normalt sett inte att få uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov i ytterligare ett land om man redan har fått flyktingstatus i ett land. Däremot kan man beviljas exempelvis uppehållstillstånd på grund av anknytning, arbete eller liknande i ett annat land även om man har tillstånd som flykting i Sverige. Det beror på att när man prövar skyddsskäl så är en del i bedömningen om personen kan få skydd någon annanstans. En person som beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige har en relativt stabil rätt att vara här. Då ”behöver” inget annat land ge skydd eftersom det landet kan hänvisa till att personen redan är trygg i Sverige och inte riskerar att utvisas till otrygghet.

Med vänliga hälsningar,

Yekta Keskin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1206)
2021-07-26 Adoptera för medborgarskap
2021-07-25 Hur söker man asyl i Sverige?
2021-07-23 Kan min amerikanska flickvän få uppehållstillstånd i Sverige?
2021-07-23 Gift med svensk medborgare, kan jag få permanent uppehållstillstånd?

Alla besvarade frågor (94271)