Dold samäganderätt- samboförhållande

En släkting dog nyligen. Han var sambo sedan ca fem år. De har inga gemensamma barn. De har skrivit inbördes testamente vad gäller bohag och den bostadsrätt där de var bosatta.

Men vilka regler gäller för bilen? Jag vet att den inte omfattas av sambolagen.

Förutsättningarna är följande:

Den anskaffades för gemensamt bruk under 2016, båda har kört den.

Kvinnan står som registrerad ägare i bilregistret.

Vad jag förstår var hon också ensam avtalspart vid köpet.

Det finns inget underlydande avtal dem emellan.

Inga lån. Bilen finansierades dels genom inbyte av deras tidigare gemensamma bil inköpt 2015 (betalades till lika delar av dem båda) och resterande belopp ( ungefär lika stort belopp som för inbytesbilen) betalades i sin helhet av mannen (genom bankuttag av tidigare besparingar).

Detta innebär att mannen stått för ca 75 och kvinnan för 25 % av inköpssumman

Kan kvinnan hävda att hon är ensam ägare? Eller kan mannen ha dold äganderätt till bilen?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Reglerna kring samboförhållanden återfinns i Sambolagen.

Huvudregeln är att samborna vid en eventuell separation förblir ägare till den egendom som respektive sambo själv har köpt. Bostad och bohag som har köpts för gemensamt bruk utgör dock samboegendom och ska delas lika vid en bodelning, Sambolagen 8 §. Precis som du skriver räknas inte bilar som samboegendom eftersom att den inte utgör bostad eller bohag, och ska därför inte ingå i bodelningen.

Däremot har Högsta domstolen fastställt en princip om så kallad dold samäganderätt. Detta innebär att en sambo i vissa fall kan hävda sin rätt till viss egendom trots att den andra sambon står som ägare till den. Denna princip har främst behandlats kring frågor om bostadsrätter, men mycket talar för att den även kan användas för annan egendom, som t. ex. bilar. För att det ska röra sig om dold samäganderätt har Högsta domstolen satt upp tre kriterier:

- En av samborna ska ha köpt egendomen i sitt eget namn men för parternas gemensamma bruk,

- den andra sambon har tillfört ekonomiskt tillskott med avsikten att bli samägare, samt att

- sambon som står som ägare har insett denna avsikt.

Om dessa kriterier är uppfyllda kan egendomen antas vara avsedd för gemensamt bruk och en presumtion för dold samäganderätt föreligger.

Utifrån din fråga verkar det som att dessa kriterier är uppfyllda och mycket talar alltså för att dold samäganderätt föreligger. Din släkting skulle på så sätt kunna ses som samägande till bilen trots att den andra sambon ensam stod som ägare. Om samägande är fallet är huvudregeln att man äger lika delar av egendomen om inte andra andelar kan bevisas. Alltså ska din släkting anses äga åtminstone hälften, och om det kan bevisas att han ägde 75% är det den andelen som gäller.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Mikaela LundbladRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning