Dödsbodelägare plockar ut saker ur dödsboet utan godkännande

FRÅGA
Vad säjer lagen: Kan ett arvsberättigat barn godtyckligt ta saker ur sina föräldrars dödsbo innan delning skett med muntlig förklaring "pappa sa att jag skulle ha detta" utan sitt syskons vetskap och medgivande? Ska inte det han tagit först värderas tex. en veteranbil som i detta fall och därefter ev. godkännas av den andra.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 18 kap. 1 § ärvdabalken förvaltas egendom i dödsboet gemensamt av dödsbodelägarna. Detta innebär att dödsbodelägarna måste vara överens om förvaltningsåtgärderna. Din bror har alltså inte rätt att plocka saker utan övriga dödsbodelägares godkännande.

Om ni inte lyckas lösa detta på egen hand föreslår jag att du ansöker hos tingsrätten om att en boutredningsman utses. Boutredningsmannen tar då över ansvaret för förvaltningen och för dödsboets talan i eventuella tvister.

Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna Runelöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (962)
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?
2021-08-31 Anhörig avliden utomlands

Alla besvarade frågor (95782)