Dödsbo - ska den efterlevande stå för räkningarna?

FRÅGA
Min sambo har dött, nu betalar jag alla kostnader för bostadsrätten ,fram till den ska ska säljas , bodelningen är inte klar , är det rätt att jag betalar allt?mvhLisa
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den eller de som förvaltar dödsboet ska se till att dödsboets räkningar betalas, vilket innefattar den avlidnes kostnader för hyra och liknande.

Det är dödsbodelägarna som gemensamt förvaltar boet. Dödsbodelägare är de som ärver direkt från boet, det vill säga arvingar och testamentstagare. Eftersom ni inte var gifta är det inte säkert att du är dödsbodelägare, detta innebär dock inte att du ska behöva stå för alla boendekostnader.

En bra början, om du inte redan gjort det, är att ta reda på vilka som är dödsbodelägare och att ni gemensamt utser en person som ska förvalta boet. Om ni inte kan komma överens om hur förvaltningen ska ske kan ni vända er till tingsrätten och ansöka om en boutredningsman. Även om du inte är dödsbodelägare kan du ansöka om att om att en boutredningsman ska förordnas eftersom du har en fordran på dödsboet.

Lycka till med allt och hoppas att det löser sig.

Om du har några fler frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna Runelöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (963)
2021-09-25 Vad händer med en skuld när någon avlider?
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?

Alla besvarade frågor (95865)