Deposition för betalning av hyra?

Hej, jag bor i en hyresrätt och planerar att flytta ut och säga upp kontraktet som har 3 månaders uppsägningstid, min fråga är angående deposition då de tidigare hyresgästerna fortfarande inte fått ut sin deposition då vår hyresvärd och jag undrar då om man kan strunta i att betala en del utav hyran för att få ut depositionen på så sätt. Sen undrar jag också ifall det är möjligt kunna säga upp hyreskontraktet tidigare än de tre månaderna.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor om hyresrätter regleras i 12 kap jordabalken vilket kallas för hyreslagen.

Av din fråga verkar det som ni inte har reglerat återbetalning av depositionsavgiften särskilt i avtal, jag förutsätter därför att det rör sig om en vanlig deposition i samband med hyresupplåtelse.

Depositionsavgiften är en säkerhet för hyresvärden. Den är avsedd för att täcka skador som uppkommer på lägenheten under tiden hyresgästen nyttjar den. Av 12:24 JB framgår att du som hyresgäst kan bli skyldig att ersätta viss skada som uppkommit genom ditt användande. Om du som hyresgäst inte kan betala för en skada du är skyldig att ersätta har hyresvärden depositionen att tillgodoräkna sig. Ett annat område depositionen kan användas till är just om du någon gång inte kan betala din hyra. Då har hyresvärden rätt att ta den delen ur depositionen. Med tanke på att den huvudsakligen är en säkerhet mot skador, kan den inte användas som hyra de sista månaderna. Ifall depositionen skulle användas för hyresbetalningen och skada uppstår sista månaden, har hyresvärden inte längre någon säkerhet. Du har självklart rätt att komma överens med hyresvärden om annat. Annars ska hyresvärden återbetala hela depositionsavgiften till dig vid hyrestidens slut, då den inte längre har någon funktion som säkerhet.

Att säga upp hyreskontraktet tidigare kan bli svårt eftersom ni ingått ett hyresavtal på obestämd tid med tre månaders uppsägningstid, som omfattas av bestämmelsen i 12:4 JB. Denna bestämmelse kan ge dig som hyresgäst rätt till minst 3 månaders uppsägningstid, men den kan inte garantera en kortare uppsägningstid. Även i detta fall gäller att du och hyresvärden dock kan komma överens om att en kortare uppsägningstid ska gälla.

Hoppas att du fick svar på dina frågor.

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000