Deponering till Länsstyrelsen vid hyrestvist

2016-08-05 i Hyresrätt
FRÅGA
Kan jag som hyresgäst av lokal låsa hyran till min hyresvärd på ett speciellt konto? som visar att jag betalt hyran men inte tillkommer hyresvärden innan tvist löst sig? I detta fall gäller långvarig ombyggnad i fastigheten som påverkar min utövning av arbete och hyresvärd vägrar göra nedskärning i hyran eller kompensera på annat sätt
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av 12 kap.11 § 1 st. 3-4 p. jordabalken (JB) (här) framgår att hyresgästen har rätt till skälig nedsättning av hyran för den tid lägenheten är i bristfälligt skick. Anser hyresgästen att han har rätt till nedsättning av hyran får han deponera beloppet hos länsstyrelsen, 12 kap. 21 § 1 st. JB (här). Hyresvärden kan då inte göra gällande, att hyresrätten blivit förverkad på grund av att det deponerade beloppet ej betalats till honom, 12 kap. 21 § 3 st. JB (här).

Det är således länsstyrelsen du ska kontakta i ditt fall. När du deponerar beloppet hos länsstyrelsen skall du lämna skriftlig uppgift i två exemplar om hyresförhållandet, förfallodagen och grunden för avdraget eller tvistens beskaffenhet samt ställa pant eller borgen, som länsstyrelsen finner skälig, för den kostnad hyresvärden kan få för att få ut beloppet och för ränta på beloppet, 12 kap. 21 § 2 st. JB (här).

Med vänlig hälsning,

Linda Critchley
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1764)
2020-10-19 Vem betalar när hyresgästen orsakar skada
2020-10-19 När hyresvärden inte skriver under uppsägning av hyresavtal
2020-10-18 Har jag rätt till nedsatt hyra om min hyresvärd ej åtgärdar vissa fel?
2020-10-18 Hyresvärdens rätt att vräka hyresgäst

Alla besvarade frågor (85188)