Delning av tillgångar i avsaknad av äktenskapsförord

2017-10-14 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Jag och min fru köpte ett hus för 10 år sedan. En av oss gick in med 100 000 kr och den andre med 1 000 000 kr. Lån på 2 000 000, köpeskilling på strax över 3 000 000. Några månader senare gifte vi oss. Inga äktenskapsförord skrevs men i lagfarten står att ena parten äger 37/100 och den andra 63/100. Gäller ändå grundregeln att allt ska delas lika? Alla lån tagna tillsammans, gemensam ekonomi, en bil köpt för gemensamma pengar, olika stora studielån.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Enligt 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB) är en makes egendom giftorättsgods i den mån det inte är enskild egendom. Vad som utgör enskild egendom framgår av 7 kap. 2 §. Det finns inget i frågan som talar för att något av dessa villkor är uppfyllda. Det innebär att delning ska ske 50/50 enligt 11 kap. 3 § Äktb om ni inte kan komma överens om annat.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?