Definitionen av lösöre och fast egendom

2017-05-25 i Testamente
FRÅGA
Vad ingår när det står så här i ett testamente:NN skall ärva det lösöre och bohag i gemensamma bostaden som jag (den avlidne) skaffat och köpt under vårt samboförhållande med full äganderätt.Ingår bilar, gräsklippare, möbler, husgeråd, verktyg m.m.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt det testamentet ska all samboegendom, dvs lös egendom som köpts för gemensamt bruk gå till NN efter testatorns död. Lösöre är all lös egendom, dvs all egendom som är flyttbar i hemmet. Därav ingår alltså bilar, gräsklippare, möbler, husgeråd och verktyg. Man brukar säga att all egendom som inte är fast är lös egendom. Fast egendom är jord. Jorden indelas i fastigheter och till en fastighet hör byggnader, ledningar, stängsel och andra anläggningar. Även växtligheten tillhör fast egendom.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Mathilda Rova
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94327)