Definition av dödsbodelägare och efterarvinge

2017-01-22 i Efterarv
FRÅGA
Hej!Efter att ha läst div sidor på nätet blir man allt mer förvirrad...Efterarvingar/dödsbodelägare: Om det finns barn med egna barn, d.v.s barnbarn till den avlidne, men ingen efterlevande make/maka, är vad jag förstår barnen dödsbodelägare. Men barnbarnen, behöver de uppges i bouppteckningen som efterarvingar, eller är det vad barnen varit om det funnits make/maka?På ett ställe stod att person som har eller har haft barn med den avlidne skulle vara dödsbodelägare. Kan det verkligen stämma om de inte längre sammanlevt vid tiden för dödsfallet, och det/de gemensamma barnet/n är myndiga?Tack på förhand!
SVAR

Hej! Tack för att du har valt att vända dig till Lawline med din fråga!

Vilka som är arvingar till dödsboet framgår av den arvsordning som finns angiven i ärvdabalken. Nedan kommer jag definiera de två begrepp som du nämnde i din fråga: dödsbodelägare samt efterarvinge.

En dödsbodelägare utgörs av en person som har omedelbar rätt att ta del av ett arv. Reglerna om dödsbodelägare finns bl.a. i 23 kap ärvdabalken. Ett exempel på en vanligt förekommande dödsbodelägare är ett barn eller barnbar som är en universella testamentestagare, dvs som står angivna som testamentestagare av särskild egendom i ett testamente. Sammanfattningsvis kan en dödsbodelägare definieras som en arvingen till dödsboet, som tillsammans med de andra arvingarna gemensamt förvaltar dödsboet.

En efterarvinge innebär att personen har rätt att ärva, först efter att den primära arvingen har avlidit. Som exempel på en vanlig efterarvinge är ett barn till ett gift par, där antingen mamman eller pappan avlidit och den efterlevande maken har erhållit barnets del av arvet med fri förfoganderätt. I detta fall är barnet en efterarvinge, som inte får ta del av sitt arv förrän den efterlevande maken också har avlidit.

Troligen är inte en person som har barn tillsammans med den avlidne dödsbodelägare. Det kan dock vara fallet om det gemensamma barnet har avlidit före den ena föräldern, för då träder den andra föräldern in som efterarvinge i det gemensamma barnets ställe.

Jag hoppas att jag med detta har besvarat din fråga!

Vänliga hälsningar,

Ellinor Book
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Efterarv (801)
2021-09-14 Har systrar rätt till efterarv?
2021-08-30 Testamentera bort kvarlåtenskap med fri förfoganderätt?
2021-08-30 Kan efterlevande make testamentera bort efterarv eller minska dess omfattning genom gåvor?
2021-08-26 Hur beräknas efterarv till särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95760)