Byte av hyresrätt fastän någon annan bor i hyresrätten

2017-10-04 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag har en hyreslägenhet sen 2010. Jag har bott i den tillsammans med min mamma och pappa. För några år sen gifte jag mig och flyttade till en villa. Min mamma och pappa bodde kvar i lägenheten där jag är hyresgäst. För ett tag sen gick min pappa bort och nu bor min mamma själv i min hyreslägenhet. Det är en fyra. Jag skulle därför vilja byta min hyreslägenhet till en mindre. Kan jag göra det åt min mamma även fast jag inte bor i min hyresrätt?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag antar i det följande att du innehar hyreslägenheten med ett förstahandskontrakt. Det framgår heller inte av din fråga att din mamma fått hyresvärds tillstånd att bo i lägenheten.

När du bodde i lägenheten med dina föräldrar ansågs de vara inneboende. Något tillstånd för att vara inneboende behövs inte av hyresvärden (12 kap. 41 § jordabalken). Efter att du flyttade från lägenheten skulle dock din mamma behövt överta den med antingen ett förstahands- eller ett andrahandskontrakt. Det framgår inte av din fråga om det har skett, utan jag antar i det följande fortsättningsvis att du innehar lägenheten med ett förstahandskontrakt.

Detta betyder i sin tur, att din mamma bor i lägenheten utan tillstånd av hyresvärden. Det krävs nämligen hyresvärds tillstånd för att få hyra ut lägenheten i andrahand (12 kap. 39 § jordabalken). Skulle det komma till hyresvärdens kännedom att din mamma bor i lägenheten utan dennes tillstånd, finns det risk för att ditt förstahandskontrakt blir förverkat, det skulle alltså upphöra (12 kap. 42 § 1 stycket 3 p. jordabalken).

För att få byta en hyreslägenhet, krävs tillstånd av hyresnämnden (12 kap. 35 § jordabalken). Hyresnämnden måste nämligen bedöma om hyresvärden får en ny skötsam hyresgäst som kan betala hyran.

Sammanfattningsvis

Det föreligger alltså risk för att ditt förstahandskontrakt blir förverkat, om din hyresvärd får reda på att det är din mamma som bor i lägenheten utan tillstånd. Du behöver dock inte hyresvärdens tillåtelse för att byta lägenhet, utan istället ska du vända dig till hyresnämnden för att få tillstånd att byta lägenhet.

Jag föreslår att du talar med nuvarande hyresvärd, för att försöka överlåta ditt förstahandskontrakt till din mamma. Därefter kan ni försöka byta den lägenheten mot en annan, utan risk att hyreskontraktet förverkas.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95766)