Byte av hyresrätt fastän någon annan bor i hyresrätten

Hej! Jag har en hyreslägenhet sen 2010. Jag har bott i den tillsammans med min mamma och pappa. För några år sen gifte jag mig och flyttade till en villa. Min mamma och pappa bodde kvar i lägenheten där jag är hyresgäst. För ett tag sen gick min pappa bort och nu bor min mamma själv i min hyreslägenhet. Det är en fyra. Jag skulle därför vilja byta min hyreslägenhet till en mindre. Kan jag göra det åt min mamma även fast jag inte bor i min hyresrätt?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag antar i det följande att du innehar hyreslägenheten med ett förstahandskontrakt. Det framgår heller inte av din fråga att din mamma fått hyresvärds tillstånd att bo i lägenheten.

När du bodde i lägenheten med dina föräldrar ansågs de vara inneboende. Något tillstånd för att vara inneboende behövs inte av hyresvärden (12 kap. 41 § jordabalken). Efter att du flyttade från lägenheten skulle dock din mamma behövt överta den med antingen ett förstahands- eller ett andrahandskontrakt. Det framgår inte av din fråga om det har skett, utan jag antar i det följande fortsättningsvis att du innehar lägenheten med ett förstahandskontrakt.

Detta betyder i sin tur, att din mamma bor i lägenheten utan tillstånd av hyresvärden. Det krävs nämligen hyresvärds tillstånd för att få hyra ut lägenheten i andrahand (12 kap. 39 § jordabalken). Skulle det komma till hyresvärdens kännedom att din mamma bor i lägenheten utan dennes tillstånd, finns det risk för att ditt förstahandskontrakt blir förverkat, det skulle alltså upphöra (12 kap. 42 § 1 stycket 3 p. jordabalken).

För att få byta en hyreslägenhet, krävs tillstånd av hyresnämnden (12 kap. 35 § jordabalken). Hyresnämnden måste nämligen bedöma om hyresvärden får en ny skötsam hyresgäst som kan betala hyran.

Sammanfattningsvis

Det föreligger alltså risk för att ditt förstahandskontrakt blir förverkat, om din hyresvärd får reda på att det är din mamma som bor i lägenheten utan tillstånd. Du behöver dock inte hyresvärdens tillåtelse för att byta lägenhet, utan istället ska du vända dig till hyresnämnden för att få tillstånd att byta lägenhet.

Jag föreslår att du talar med nuvarande hyresvärd, för att försöka överlåta ditt förstahandskontrakt till din mamma. Därefter kan ni försöka byta den lägenheten mot en annan, utan risk att hyreskontraktet förverkas.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000