Byta ut boutredningsman som inte fullföljer sitt uppdrag

FRÅGA
Om jag skulle vilja byta skiftesman pga ej benägen att lösa en arvstvist eller ta något ansvar för ärendet hon tilldelades av Kalmar Tingsrätt. Finns även en känsla att skylla ifrån sig.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar om man kan byta boutredningsman när den inte fullföljer sitt uppdrag.

Om en boutredningsman inte anses vara lämplig eller av annan särskild orsak bör skiljas från uppdraget, ska boutredningsmannen entledigas, 19 kap. 5 § 2 st ärvdabalken. Den boutredningsman du pratar om verkar inte vara lämplig då hen inte utför sina uppgifter. Så då kan den vars rätt i arvskiftet är beroende av utredningen eller på annat sätt känner till förhållandena begära att boutredningsmannen entledigas.

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1106)
2021-09-14 ​​Hur lång tid brukar det ta tills man får ut sitt arv?
2021-09-01 Vem ärver om arvtagaren hinner avlida innan bouppteckningen är klar?
2021-08-31 Vem ärver min avlinda morbrors fru?
2021-08-31 måste en bodelning göras?

Alla besvarade frågor (95697)