Byta låskolv i dörren på en bostadsrätt

2017-02-10 i Bostadsrätt
FRÅGA
Om man har bostadsrätt, har man då alltid utan undantag rätt att byta låskolv i ytterdörren så att endast man själv kan komma in?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Svaret på frågan är avhängigt vad som står angivet i ditt avtal.

I HSBs normalstadgar från 2003 står i § 36 att bostadsrättshavaren ansvarar för både ytter- och innerdörrar. Denna ansvarsfördelning gäller enligt de stadgar som de flesta HSB-föreningar idag tillämpar. Enligt HSBs senaste antagna normalstadgar, som antogs 2011, gäller däremot att föreningen ansvarar för ytterdörren. För de föreningar som eventuellt antar dessa stadgar kan styrelsen ensam fatta beslut om att byta ut dörrarna.

Mitt råd till dig är att läsa de stadgar som gäller för just din bostadsrättsförening, alternativt att du kontaktar styrelsen för din förening och ställer frågan direkt till dem.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga och all lycka till i framtiden!

Vänliga hälsningar

Stina Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1243)
2021-09-19 Vad kostar en extern ordförande i en bostadsrättsförening?
2021-09-16 Får man använda inre reperationsfond trots ägarbyte?
2021-09-15 Behöver man styrelsens godkännande för att ha en inneboende?
2021-09-14 Brf:s villkor med fläckfritt belastningsregister

Alla besvarade frågor (95793)