Brytande av låneavtal

2017-07-21 i Avtal
FRÅGA
Hej.Min fråga till er är att min ena vän har lånat ut hens spelkonsol en längre tid till en annan vän.Dom hade ett muntligt avtal, men hen ville inte ge tillbaka konsolen.Nu tänkte hen skriva ett skriftligt låneavtal mellan dom båda parterna, men hur går man tillväga med det?Och vad är det som gäller ifall hen "bryter" det skriftliga avtalet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!

Precis som skriftliga avtal blir muntliga avtal bindande för parterna. Din vän har alltså rätt att få tillbaka spelkonsolen om de kommit överens om att den ska lämnas tillbaka. När återlämningen ska ske beror på vad de sagt, tex kan det vara ett visst datum eller när din vän ber om att få tillbaka konsolen. Problemet med muntliga avtal är såklart att det blir svårare att bevisa att man har rätt då det inte finns något skrivet på papper, det blir ofta ord mot ord.

Ska ett skriftligt låneavtal skrivas krävs att båda parter skriver under för att det ska vara giltigt. Din vän kan alltså skriva upp villkor för lånet men om inte vännen skriver på finns det inget skriftligt avtal, utan bara ett muntligt. (1 kap 1 § avtalslagen)

Om vännen skriver på men sedan bryter avtalet kan din vän använda det skriftliga avtalet för att kräva tillbaka spelkonsolen. Skulle hen ändå inte få tillbaka den finns möjlighet att väcka tala i domstolen genom att stämma sin vän, men det borde ses som en sista utväg.

Hoppas du har fått svar på dina frågor! Vill din vän ha hjälp med att upprätta ett skriftligt avtal är hen varmt välkommen att kontakta Lawline Juristbyrå här.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1519)
2021-08-04 Är det formellt korrekt att upprätta flera exemplar av ett och samma avtal?
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende

Alla besvarade frågor (94628)