Brott vid otrevliga sms

2017-01-29 i Övriga brott
FRÅGA
Kan en människa som är otrevlig mot någon på sms få någon konsekvens an det ?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett otrevliga sms kan vara vara många brott men det är såklart avgörande vilken typ av otrevlighet smset beror på. Nedan räknar jag upp exempel som kan konstituera olika brott:

Om man skriver något hotfullt till någon som tror att det är allvarligt menat, blir rädd och polisanmäler kan det vara ett olaga hot, 4 kap. 5 § brottsbalken. Om man skriver något hotfullt till någon som inte alls tar det på allvar anses det förmodligen inte vara ett olaga hot. Om man skriver på ett sätt att många kan ta del av det, exempelvis att smset har skickats till många personer och innehållet är att man pekar ut någon på ett negativt eller nedvärderande kan det vara förtal,5 kap. 1 § brottsbalken, eftersom det är något man skriver för att få andra att tycka illa om någon. Det ska dock anmärkas gränsen för yttrandefrihet, det vill säga möjligheten att uttrycka sig fritt utan påföljd. Ett annat brott som kan vara aktuellt är förolämpning, 5 kap. 3 § brottsbalken. Det gäller särskilt om man skriver något dumt om någons hudfärg, kön eller sexuella läggning. Om man bombarderar någon med sms när personen har sagt att de inte vill ha någon kontakt kan trakasseriet vara ett ofredande, 4 kap. 7 § brottsbalken. Det gäller oavsett vad man skriver i sms:en, de behöver inte ens vara otrevliga.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Julia Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (997)
2021-09-20 Vad är straffet för att använda någon annans körkort?
2021-09-11 Jag har fått ett mail i vilket min man utpekas som alkoholist - Bör det polisanmälas?
2021-09-09 Vart vänder man sig om man vill anmäla gällande bidragsbrott?
2021-08-31 Vad är straffet för "missbruk av urkund"?

Alla besvarade frågor (95761)