Brister i lägenhet och oskälig hyra

2017-07-14 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. Min privata hyresvärd skriver på hyresavierna: ”Anmärkning som inte är gjord inom 7 dagar efter fakturans mottagande godkänns inte.” Är det en tvingande regel? Måste jag verkligen ta hänsyn till detta? Jag har för avsikt att, efter att jag har flyttat ut från lägenheten, begära återbetalning för en oskäligt hög hyra och ersättning p.g.a. att vindsförrådet som enligt hyresavtalet ska ingå har saknats under lång tid (nedsättning av hyra). Jag har betalat avtalad/full hyra. Har jag rätt att begära återbetalning/ersättning enligt ovan? Kan jag göra det efter att jag har flyttat ut från lägenheten? Begär jag ersättning av hyresvärden direkt eller genom Hyresnämnden? Hur fungerar och i vilka fall gäller Hyresnämndens tremånadersregel?Tack på förhand för svar!//Chris
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gällande bristerna
Hyresrätten regleras i 12 kap. Jordabalken, se den här. Om du inte kan utnyttja hela lägenheten så har du rätt till en skälig hyresnedsättning, se 11 och 16 §§. Däremot så har man i regel inte rätt till att få ersättning i fall man betalat hyran utan att påtala bristerna. Därför kan det bli svårt att få tillbaka hyresreduceringen retroaktivt.

Betala en för hög hyra
En hyra ska utgöra en summa som är baserad på lägenhetens, skick, storlek och läge. Hyran ska även vara likvärdig med liknande lägenheter på orten. Det jag nyss beskrev kallas för "bruksvärdesprincipen". Om du tror att du betalar en hyra som är för hög så kan du vända dig till hyresnämnden så kan de göra en "skälighetsprövning" av hyran. Om de anser att din hyra varit oskäligt hög så kan du få tillbaka mellanskillnaden mellan din hyra och en "skälig" hyra retroaktivt.

Önskar dig ett lycka till!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94234)