Brist på folkbokföring vid hyresadress som uppsägningsgrund

2017-10-23 i Hyresrätt
FRÅGA
Hello ,Har en liten övernattningslägenhet i Göteborg som jag använder när jag måste veckopendla , har haft den i ca 6 år , aldrig några problem , får helt plötsligt ett brev att dom säger upp hyreskontraktet , ringer och fråga vad som hänt , då säger dom att pga att jag inte är skriven på adressen så ""Behöver """ jag inte lägenheten
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor som rör hyresförhållanden regleras i jordabalkens (JB) 12 kapitel. I 46 § uppställs det så kallade besittningsskyddet för hyresgäster. Denna innebär att en hyresvärd måste förlänga hyresavtalet med hyresgästen vid uppsägning, om inte det finns skäl för att inte göra det. Vilka skäl som kan ligga till grund för att inte behöva förlänga ett hyresavtal tas i nämnda paragraf upp under tio olika punkter. Ingen av dessa passar in på din hyresvärds argument för att säga upp dig. Att vara folkbokförd på en adress för att få hyra en bostad där är absolut inget krav och betyder knappast att man inte behöver bostaden. Han är därmed skyldig att ge dig förlängt hyresavtal.

Det enda möjliga undantaget från detta skulle vara om det finns ett avtalsvillkor i hyresavtalet som stadgar att du måste vara folkbokförd där. Detta är en grund för uppsägning i JB 12 kap. 42 § p. 8. Dock skulle det också kräva att det finns synnerliga skäl att du måste vara folkbokförd där. Dock är det svårt att tänka sig ett scenario där en hyresvärd är i starkt behov av just detta. Det är därför tveksamt om det skulle kunna utgöra en grund för uppsägning.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95700)