Bostadsrättshavarens ansvar för lägenhetens fönster

2017-07-01 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej! Vi bor i en brf och ett fönster har stått uppställt. Sedan har fönstret släppt och ramlat ner på en bil som stod under. Är det vi eller brf som är ansvariga för reparation/byte av fönstret dant skadorna på bilen?Mvh Veronica
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av 7 kap 12 § bostadsrättslagen (här) följer att innehavaren av bostadsrätten ska på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick, om inte annat bestämts i bostadsrättsföreningens stadgar. Ni bör därför titta i stadgarna och undersöka vad ni ansvarar för, om fönster inte är förbehållet erat ansvar så är det bostadsrättsföreningen som ansvarar. Generellt sett gäller att innehavarna av bostadsrätten ansvarar för allt som finns på insidan och bostadsrättsföreningen för de yttre områdena, men ni bör som sagt titta i stadgarna.

Skulle det stå i stadgarna att föreningen ansvarar för bostadsrättens fönster så bör det även vara dem som är ansvariga för kostnaden av skadorna på bilen. Är det istället ni som innehavare som ansvarar för fönster, och ni har en privat bostadsrättsfösäkring, så bör ni höra av er till ert försäkringsbolag för hjälp med kostnaderna.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1255)
2021-11-29 Har bostadsrättsförening ansvar för snöskottning?
2021-11-26 Kan du få ersättning för skador som har orsakats i din bostadsrätt?
2021-11-22 Ingår gardinskenor vid köp av bostadsrätt?
2021-11-17 Lägenhet avviker från förhandsavtal - vilka rättigheter finns?

Alla besvarade frågor (97391)