Bostadsrätt som samboegendom

FRÅGA
Hejsan,Jag ska köpa en bostadsrätt som jag helt själv kommer stå för (bara mitt namn på kontraktet och bara jag som tar ett lån) men min flickvän kommer att flytta in samtidigt som mig till den nya lägenheten. Vad händer då om vi skulle gå ifrån varandra? Behöver jag dela på lägenheten med min flickvän då?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Bestämmelser som gäller vid samboförhållanden hittar du i sambolagen, som du hittar här.

Då ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det, 8§ SamboL. Samboegendomen ska då delas mellan de två parterna med utgångspunkt i ägarförhållandena den dagen då samboförhållandet upphörde, 8§ SamboL.

Den vidare frågan blir alltså om bostaden kommer att kunna ses som samboegendom eller inte. Gemensam bostad enligt sambolagen är den bostad där samborna bor tillsammans, 5§ SamboL. Sambors gemensamma bostad och bohag är samboegendom om det har förvärvats för gemensam användning,3§ SamboL. Detta innebär att även bostad som köpts innan samboförhållandet inleddes kommer att räknas som samboegendom om den köpts för gemensam användning.

I din situation då du och din flickvän kommer att bo tillsammans i lägenheten kommer lägenheten att ses som gemensam bostad, 5§ SamboL. Då du nu köper bostadsrätten för att ni gemensamt ska flytta in vid samma tidpunkt är denna att betrakta som köpt för gemensam användning och är därmed samboegendom, 3§ SamboL. Skulle ni gå ifrån varandra skulle alltså bostaden ingå i samboegendomen och ska därmed ingå i bodelningen om en sådan begärs, 8§ SamboL.

Sammanfattning och rekommendation

Då bostaden förvärvats för gemensam användning är den att betrakta som samboegendom, 3§ SamboL. Bostaden ska därmed ingå i eventuell bodelning mellan dig och din flickvän om sådan begärs, 8§ SamboL. Om du vid eventuell bodelning inte vill att bostaden ska ingå är min rekommendation till dig att skriva ett samboavtal. Detta kan du enkelt göra via vår avtalstjänst som du hittar här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Lisa Andersson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2755)
2020-10-21 Vilken egendom utgörs av sambors gemensamma bohag?
2020-10-20 Ingår en bostad som har förvärvats innan samboförhållandet i bodelningen?
2020-10-19 Om sambos separerar och bara ena sambon står på lagfarten?
2020-10-18 När gäller sambolagen?

Alla besvarade frågor (85217)