Bostadsrätt som köps före samboförhållande - vad händer vid separation

FRÅGA
Jag äger en bostadsrätt som jag köpte när jag var singel. Nu är min sambo skriven där ( har vart det ca 1 år ) vi är påväg att separera. Kan jag kräva att han ska flytta? han säger att han har rätt att bo där eftersom att han också är skriven där. stämmer det?Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med så är begreppet samboegendom viktigt vid en separation mellan sambor. Samboegendom är sådan gemensam bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning, 3 § SamboL. En bostadsrätt som du förvärvat före samboförhållandet anses därmed inte utgöra samboegendom och ska inte räknas med i den eventuella bodelningen.

Det finns dock en undantag från denna regel, detta är om en av samborna har särskilda skäl till att ta över bostaden även om den egentligen inte utgör samboegendom. Detta sker med hänsyn till om den personen bäst behöver bostaden och andra omständigheter. Detta skulle t.ex. vara om den sambon hade vårdnaden om barnen, t.ex. Om samborna inte har eller har haft barn tillsammans sker detta dock endast om synnerliga skäl föreligger, vilket är en hög tröskel, 22 § SamboL.

Hoppas detta besvarade din fråga, återkom gärna vid fler funderingar!

Med vänlig hälsning,

Mariam Ghazaryan
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95739)