Bostadsrätt och hyresrätt samtidigt?

2018-10-31 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej,Jag hyr ut min bostadsrätt i andrahand (godkänt av förening såklart) då jag testar bo sambo med min pojkvän i hans hyresrätt. Jag har alltid hört att du inte får stå skriven på en bostadsrätt och hyresrätt samtidigt, men vill ju såklart helst stå skriven hos min pojkvän för att slippa hämta post i min bostadsrätt, ha rätt till boendeparkering osv. Är det okej att stå skriven på min pojkväns adress och samtidigt äga min bostadsrätt? Min sambo står skriven på hyreskontraktet.
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline!

Angående bostadsrätten verkar din upplåtelse av lägenheten vara helt förenlig med lagstiftningen. Enligt 7 kap. 10 § Bostadsrättslagen krävs styrelsen samtycke om bostadsrättshavaren vill hyra ut lägenheten. Om styrelsen vägrar ge sitt samtycke kan hyresnämnden istället lämna tillstånd till upplåtelsen, enligt 7 kap. 11 § Bostadsrättslagen.

Att du samtidigt som du hyr ut din bostadsrätt står skriven tillsammans med din pojkvän utgör igen grund för förverkande. I 12 kap. 42 § Jordabalken finns den så kallade förverkandekatalogen , i denna bestämmelse anges olika situationer för när en hyresvärd kan säga upp ett hyresavtal. I denna lista räkans inte innehav av bostadsrätt upp som en grund för förverkande. Hyresvärden kan alltså inte vägra att du står skriven på din pojkväns adress endast av den anledning att du äger en bostadsrätt.

Med vänlig hälsning,

Jennifer Jalaho
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1168)
2019-06-18 Vad gäller för uppsägning av hyresavtal vid privatuthyrning av bostadsrätt på bestämd tid?
2019-06-17 Har jag rätt att få reducerad hyra under tiden min lägenhet renoveras och jag inte kan bo där?
2019-06-16 Säga upp lokalhyresavtal i förväg som hyresgäst? Vad gäller om ingen avtalad uppsägningstid?
2019-06-14 Hur lång uppsägningstid vid hyra av villa?

Alla besvarade frågor (70013)