Bostad som är köpt för gemensamt boende ingår i bodelning oavsett vem som köpt bostaden

FRÅGA
Hej! Jag och min flicka har varit tillsammans i ungefär 7 år och för 3 år sedan flyttade vi isär en kort period och jag hyrde då ett hus som hon sedan köpte för att vi båda skulle kunna starta på nytt och Jo där. Hon står alltså på alla lån och papper eftersom jag har betalningsanmärkningar. Nu har vi separerat och hon har valt att sälja huset. Jag vill absolut inte flytta men känns som jag inte har något val eftersom jag inte har möjlighet att köpa hennes halva av huset då jag ej är berättigad till något lån. Vad har jag för rättigheter, eftersom huset kommer säljas med vinst som det ser ut som,är jag då berättigad till halva vinsten? Jag har lagt ut en del pengar på huset ca 20-30 tusen på renoveringar men varit tydlig med att det kommer bli till hennes fördel då hon säljer huset,eller hur fungerar det en sån gång? Huset har som sagt köpts för att vi båda ska bo här tillsammans och jag var skriven här innan hon köpte huset
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

I sambolagen finns regler om bodelning mellan sambor. Där anges att gemensam bostad och gemensamt bohag ska delas på vid separation (se 3 § och 8 §). Ett hus som köpts för att gemensamt bo där är en gemensam bostad i sambolagens mening, och ingår i bodelningen. Att du har lagt pengar på att renovera huset spelar ingen roll, däremot har du rätt till halva bostadens värde pga att huset är samboegendom.

Om du inte har råd att köpa ut din sambo så får ni sälja huset, sedan kommer skulderna kopplade till huset räknas av och det som återstår ska ni dela på (se 13-14 §§).

Det innebär att du har rätt till halva vinsten, däremot ingen ersättning för renoveringskostnader. Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3061)
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav
2022-01-14 Får min dotters sambo rätt till lägenheten jag köpt med henne?
2022-01-14 Vem får bilen? – Sambolagen

Alla besvarade frågor (98546)