Bostad i annat land

2017-04-13 i Övriga brott
FRÅGA
Jag och min fru är gifta och vi är bosatta i Finland folkbokförda där, och hon kvarstannar i min lägenhet i Sverige ej folkbokförd där Begår hon brott?
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Om jag förstår din fråga rätt så undrar du om din fru begår ett brott genom att bo i Sverige trots att hon är folkbokförd i Finland.

Alla personer som är medborgare i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island har rätt att bosätta sig i vilket av dessa länder som de vill. Däremot finns det i Sverige en folkbokföringslag. Enligt 6 § folkbokföringslgen ska man vara folkbokförd på den adress man anser sig vara bosatt. Det är inte ett brott i sig att vara folkbokförd på fel adress även om det bryter mot folkbokföringslagen.

Att folkbokföra sig fel är således inget brott så länge det inte föreligger andra avsikter, t.ex. om anledningen är att man ska få ekonomiska fördelar med en viss folkbokföringsadress.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, om inte får du gärna skriva i kommentarsfältet så kan jag försöka förklara ytterligare.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (979)
2021-07-28 Är det brottsligt att undanhålla att man har en familj sedan tidigare, vid inledandet av en ny förbindelse?
2021-07-28 Är det olagligt att ge bort alkohol till minderårig?
2021-07-28 Innehav av barnpornografisk bild
2021-07-26 Inneha täljkniv i park

Alla besvarade frågor (94344)