Bosättningkrav utomlandsstudier

2014-03-23 i CSN
FRÅGA
Hej,jag vill söka studiestöd för heltidsstudier utomlands. Utbildningen jag sökt uppfyller alla CSNs krav och jag personligen uppfyller alla krav, förutom ett som jag är lite orolig inför.Bosättningskravet säger att man måste ha bott i Sverige under 2 sammanhängande år de senaste 2 åren. De senaste 5 åren har jag varit ute och rest, volontärarbetet, studerat osv och "bott" i ett land utanför EU. Jag har varit hemma i Sverige 21 månader de senaste 5 åren sammanlangt men inte sammanhängande.Jag skulle behöva er hjälp att definiera vad de menar med att "bo". Syftar det på tiden mas vistats i Sverige, eller att man är skriven i Sverige? Eftersom jag aldrig haft ett permanent visum eller haft en bestämd bostadsadress, har jag under hela tiden varit skriven i Sverige. Jag är 20 nu men räknar de fem åren från att utbildningen börjar den 20 Januari 2015 och 5 år bakåt.Skulle verkligen uppskatta lite hjälp, CSN svarar bara att de inte kan ge information innan jag sökt och kommit in, men jag kan inte söka utan att veta om jag kvalicerar för CSN.Tack! MVH Karin
SVAR

Hej!

För att studier utomlands ska vara CSN-berättigande finns det i 3 kap. 23 § studiestödslagen här ett bosättningskrav som säger att den studerande under en sammanhängande period varit bosatt i Sverige om minst två år under de senaste fem åren. Utav CSNFS 2010:9 framgår det att en studerande bör anses vara bosatt i Sverige om kraven i 5 kap. 2 eller 3 § i socialförsäkringsbalken (SFB) här är uppfyllda.

5 kap. 2§ SFB en person anses vara bosatt i Sverige om han eller hon har sitt egentliga hemvist här i landet. Bosättningskravet i 5 kap. 2§ motsvarar folkbokföring enligt folkbokföringslagen här. Vid en bedömning utifrån folkbokföring ser man till vart den normala vistelseorten är. 

Jennifer Rönnerhed
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom CSN (64)
2021-11-29 Får föräldrar spendera sitt barns studiebidrag?
2021-05-05 Kan jag få studiestöd om min man har arbetstillstånd i Sverige?
2021-01-20 Begära rättelse av CSN beslut
2021-01-19 Vilka högskolepoäng räknas med när jag ansöker om nya studiemedel?

Alla besvarade frågor (97716)