Boende när samboförhållande upphört

Hej.

Jag och min sambo har bott ihop i 11 år i augusti. Nu har vi kommit tille den punkt i livet då han vill separera. Han hade radhus han köpt innan vi flyttade ihop så jag är inte delägare i det boendet, har aldrig blivit av, kanske naivt då jag står helt utan och måste hitta ett boende åt mig samt vår gemensamma dotter på 10 år.

ar försökt läsa mig fram till hjälp och förtåelse, men sådan djungel har även vart i kontat med olika byråer, har fått klart för mig att när det gäller boendet så har jag inget att ta ut i det, bara det vi köpt under tiden såsom möbler m.m.. Har han nån syldighet att på nått sätt hjälpa mig med nått då vi har gemnesamt ansvar över dottern?..

Tack på förhand! 

Lawline svarar

Hej!

Din sambo har ingen skyldighet att hjälpa dig ekonomiskt efter en separation, inte heller med att hitta en ny bostad. Detta även om er dotter ska bo med dig. Det finns en rätt att överta bostad som inte är samboegendom om du bättre behöver den än din sambo, men det förutsätter att bostaden är en hyres- eller bostadsrätt, 22 § sambolagen. Om din sambo äger fastigheten finns det ingen rätt för dig att överta bostaden, men för det fall att radhuset är en bostadsrätt kan det finnas en möjlighet, förutsatt att det är "skäligt".

Det du i er separation har rätt till är en bodelning av er samboegendom, vilket, som du är inne på, är de möbler och annat bohag som du eller din sambo förvärvat för er gemensamma användning, 3 § sambolagen. I bodelningen delar ni lika på den samboegendom ni har, 14 § sambolagen. För att bodelning ska göras måste du begära det inom ett år från er separation, 8 § sambolagen.

Om er dotter ska bo hos dig kommer du dessutom ha rätt att få ut underhållsbidrag (7:2 föräldrabalken) och/eller underhållsstöd (18:20 socialförsäkringsbalken) till er dotter. Underhållsbidrag fås genom att du och din före detta sambo skriver ett avtal, och om ni har svårt att komma överens om sådant kan ett första steg vara att vända sig till er kommuns familjerätt, vilka erbjuder gratis samarbetssamtal i vilka föräldrar hjälps komma överens om frågor som rör deras barn. Underhållsstödet ligger på 1273 kr/månad och utfås av Försäkringskassan.

Sambolagen hittar du https://lagen.nu/2003:376
Föräldrabalken hittar du https://lagen.nu/1949:381
Socialförsäkringsbalken hittar du https://lagen.nu/2010:110

Vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning