Bodening vid samboskap

FRÅGA
Hej! Min mor har gått bort och hon var sambo med en karl. Vi är 3 barn och det är inte vår pappa.De köpte en lägenhet för 23 år sen som han betalade insatsen på. Jag undrar hur det blir med den och mammas pengar hon har på sitt bankkonto?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Bortgång av sambo innebär att samboskapet upphör, vilket framgår av Sambolagens 2§. Då detta sker ska all samboegendom ska delas. Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom om den har blivit förvärvad för gemensam användning. Detta innebär att paret måste ha köpt den, med åtanken att ni skulle dela på den. I ert fall verkar det som att lägenheten köptes för gemensam användning och ska därför delas på.

Gällande pengarna kommer denna inte att ingå i bodelningen eftersom den inte utgör samboegendom. Pengarna utgör inte bostad eller bohag. Dessa kommer gå i direkt arv till er mors arvingar.

Ovanstående regleras av 3-4§§ i Sambolagen,

Dessvärre är det svårt att göra en närmare beräkning och fastställa utfallet i er separation. För mer hjälp att utreda hänvisar jag er att söka hjälp hos en bodelningsförättare som kommer objektivt ta ställning och fördela egendomen er emellan enligt stadgade lagregler, 27§ Sambolagen.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2960)
2021-07-25 Sambos gemensamma husdjur vid separation
2021-07-24 Kan en bostad vara sambornas gemensamma även om jag har betalat för den själv?
2021-07-23 Hur länge får efterlevande sambo bo kvar i bostaden efter att den gått i arv?
2021-07-22 Har sambo rätt till hälften av huset vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94177)