Bodelningsförättare vid upphörande av samboförhållande

FRÅGA
Hej, jag och sambon ska separera och när jag kom hem så hade hon varit där och tagit massa saker och möbler som vi köpt under vårat samboförhållande utan att vi har delat på något ännu. Hur går jag vidare rättsligt
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om man som sambos vid/innan bodelning inte kan komma överrens kan man vända sig till en bodelningsförättare, 26§ SamboL. Detta görs på samma sätt som för makar när de inte kan komma överens om bodelning vid skilsmässa och därmed görs det efter reglerna i Äktenskapsbalken.

En bodelningsförättare kan du ensam ansöka om hos domstolen. Efter detta förordnar domstolen om en eller flera bodelningsförättare beroende på vad som behövs, se 17:1 1st ÄktB (Äktenskapsbalken). Denne/dessa kan sedan hjälpa dig och din sambo komma fram till en lösning gällande all er samboegendom, således även den egendom som din sambo varit och tagit ur ert hem.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Karolina Jivebäck
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3001)
2021-09-23 Behöver jag upprätta ett samboavtal?
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig

Alla besvarade frågor (95792)