Bodelning vid samboförhållande

2016-08-22 i Bodelning
FRÅGA
Hej! Jag köpte min egen radhus for 2 år sen. Nu ska min pojkvän flyttar in. Behöver jag ha samboavtal? Han kommer ju betala hälften av mitt lån men kommer inte äga huset. Jag vill veta vad som gäller om vi separerar i framtiden. Tack!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En bodelning i samband med att sambor separerar sker endast om någon av samborna begär det, se 8 § Sambolagen (2003:376) (SamboL) (här).

Vid en eventuell bodelning ska samboegendomen delas lika mellan samborna, se 14 § SamboL (här). Vad som utgör samboegendom regleras i 3 § SamboL (här) och är sambornas gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning, oberoende av vem som faktiskt betalt för det.

Ditt radhus kommer alltså endast räknas som samboegendom och ingå i en bodelning om syftet med bostaden, vid köpet, var att du och din sambo skulle bo där tillsammans.

Bestämmelserna om sambodelning dispositiva, vilket innebär att man genom skriftliga avtal kan bestämma att annat än det som lagen säger ska gälla, se 9 § SamboL (här). Det är alltså endast om du vill ha det på annat sätt än det lagen påbjuder som ni behöver upprätta ett samboavtal.

Jag hoppas att ovanstående har gett svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Emma Nilsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2634)
2020-09-29 Fråga om arv och särkullbarn
2020-09-28 Har jag rätt att få min egendom vid en bodelning?
2020-09-26 Hur gör vi en bodelning när vi ska skiljas?
2020-09-25 Vad krävs för att en gåva inte ska ingå i bodelningen?

Alla besvarade frågor (84535)