FrågaFAMILJERÄTTBodelning03/05/2020

Bodelning vid äktenskapsskillnad. Kan maken kräva hälften av förmögenheten?

Hej.

Det är så att jag ska gifta mig snart, har valt att gifta mig religiöst. Jag har valt då att inte registrera oss i skatteverket. min fråga är,kommer min make att kräva hälften av min förmögenhet vid skilsmässa.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Oavsett om man väljer borgerlig eller kyrklig vigsel kommer eventuell äktenskapsskillnad och därmed bodelning ske på lika sätt.

I bodelningen skall giftorättsgods ingå, enligt 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken.

Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom, se 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken. Enskild egendom kan ni som makar tillsammans åstadkomma genom äktenskapsförord.

Är egendomen inte enskild kommer den att ingå i bodelningen som giftorättsgods och delas lika mellan makarna, se 11 kap. 3 § Äktenskapsbalken.

Din make har således rätt att kräva hälften av er gemensamma förmögenhet, om det inte finns något äktenskapsförord mellan er.

Det kan, om ni har haft ett relativt kortvarigt äktenskap som föregått er skilsmässa (under 5 år), vara möjligt för dig, om du har en större andel tillgångar som du vill behålla, att begära jämkning av bodelningen enligt 12 kap. 1 § Äktenskapsbalken.

Med vänliga hälsningar!

Martin CarlehedenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000