Bodelning vid äktenskapsskillnad. Kan maken kräva hälften av förmögenheten?

2020-05-03 i Bodelning
FRÅGA
Hej.Det är så att jag ska gifta mig snart, har valt att gifta mig religiöst. Jag har valt då att inte registrera oss i skatteverket. min fråga är,kommer min make att kräva hälften av min förmögenhet vid skilsmässa.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Oavsett om man väljer borgerlig eller kyrklig vigsel kommer eventuell äktenskapsskillnad och därmed bodelning ske på lika sätt.

I bodelningen skall giftorättsgods ingå, enligt 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken.

Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom, se 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken. Enskild egendom kan ni som makar tillsammans åstadkomma genom äktenskapsförord.

Är egendomen inte enskild kommer den att ingå i bodelningen som giftorättsgods och delas lika mellan makarna, se 11 kap. 3 § Äktenskapsbalken.

Din make har således rätt att kräva hälften av er gemensamma förmögenhet, om det inte finns något äktenskapsförord mellan er.

Det kan, om ni har haft ett relativt kortvarigt äktenskap som föregått er skilsmässa (under 5 år), vara möjligt för dig, om du har en större andel tillgångar som du vill behålla, att begära jämkning av bodelningen enligt 12 kap. 1 § Äktenskapsbalken.

Med vänliga hälsningar!

Martin Carleheden
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2632)
2020-09-26 Hur gör vi en bodelning när vi ska skiljas?
2020-09-25 Vad krävs för att en gåva inte ska ingå i bodelningen?
2020-09-21 Vem har rätt till fastigheten efter separation?
2020-09-20 Fråga om arvsrätt för särkullbarn

Alla besvarade frågor (84410)