FrågaFAMILJERÄTTBodelning10/11/2013

Bodelning vid äktenskapsskillnad

jag skilde mig förra september. lever nu med alla skulder från våra år tillsammans, då hon inte hade någon inkomst dom sista åren. hon har lägenheten med alla våra inventarier. hon motsätter sig tom att jag tar några grejer som tv konsol eller något annat. jag betalar allt som hon bor i med vårt gemensamma barn. har två en född -88 och en -95. tror ni jag har någon chans till tvångsbodelning? så här långt efteråt. ja, jag var för snäll då, ville bara lämna.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Reglerna om bodelning vid äktenskapsskillnad finns i äktenskapsbalken, se https://lagen.nu/1987:230.

I regel ska bodelning ske när ett äktenskap upplöses. Om makarna bara har enskild egendom behöver de dock inte göra någon bodelning, se 9 kap 1 §. I en bodelning ska nämligen makarnas giftorättsgods ingå, 10 kap 1 §. Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom, 7 kap 1 §. För att en makes egendom ska utgöra enskild egendom krävs någon form av handling som anger detta, t ex äktenskapsförord eller testamente, se vidare 7 kap 2 §.

Som huvudregel ska en bodelning ske först när äktenskapet är upplöst, dvs. när dom på äktenskapsskillnad har meddelats och vunnit laga kraft, 9 kap 4 §. Det finns ingen lagreglerad tidsgräns för när bodelning senast ska påkallas eller genomföras. Om det gått lång tid från det att äktenskapet upplöstes kan dock en make förlora rätten att påkalla bodelning. Denna fråga har berörts av Högsta domstolen (HD) i flera rättsfall, bl.a. dessa två: I NJA 1993 s. 570 kom HD fram till att en av makarna förlorat sin rätt att påkalla bodelning då maken dröjt 24 år med att framställa sådant yrkande. I NJA 2009 s. 437 fann dock HD att ena maken inte förlorat sin rätt att påkalla bodelning då det gått tio år från det att äktenskapet upplöstes.

I ditt fall har det bara gått lite drygt 1 år, varför det inte borde vara några problem för dig att begära bodelning. Om din f.d. fru inte går med på detta kan du ansöka om att domstolen ska förordna om  en bodelningsförrättare,17 kap 1 §. Ansökan om bodelningsförrättare skickas in till tingsrätten, 17 kap 2 §. Tingsrätten utser då en jurist som gör bodelningen åt er.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Linda OlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000