Bodelning vid äktenskapsskillnad

2017-05-30 i Bodelning
FRÅGA
Har varit gift 16 år jag vill skilja mig inte hon. Hon ställer krav och säger att jag inte ska ställa till med bråk, bla. vill hon ha huset och säker bilen också. Tycker man borde dela tillgångarna lika. Våra barn är 17,16,13,11 och 5 år gamla.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Äktenskapsbalken (ÄktB) gäller vid bodelning då ett par varit gifta. Är parterna inte ense om äktenskapsskillnad, så sker upplösningen av äktenskapet först efter en betänketid enligt 5:2 ÄktB. Står du fast vid ditt beslut efter betänketiden och då begär äktenskapsskillnad, sker en bodelning enligt 9:1 ÄktB om någon av er vill det och all egendom inte är enskild.

Vid bodelning ska giftorättsgodset hälftendelas. Giftorättsgodset är all makarnas egendom som inte gjorts enskild genom t.ex. ett äktenskapsförord. Har ni inte inte ett äktenskapsförord, är således huvudregeln att värdet av er egendom ska hälftendelas. Du har isåfall en rätt till hälften av fastighetens och bilens värde.

Gällande fastigheten har den make som har störst behov av bostaden rätt att bo kvar. Den parten som tar huvudansvar för barnen kan exempelvis bedömas vara den personen. Viktigt är då att den andra parten kompenseras ekonomiskt.

För att besvara din fråga har du rätt till hälften av värdet av fastigheten och bilen om inte något äktenskapsförord finns som säger något annat.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Du är välkommen att höra av dig till oss igen vid ytterligare funderingar!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94173)